ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Οι πρώτες βοήθειες είναι η άμεση φροντίδα που δίνεται σε κάποιον που τραυματίζεται ή παρουσιάζει επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του μέχρι να φτάσει εξειδικευμένη βοήθεια από επαγγελματίες υγείας. Στόχος είναι να σωθεί η ζωή του ατόμου, ο περιορισμός ή μείωση της βλάβης και η μείωση πόνου.
Οι γνώσεις και δεξιότητες που θα αποκτήσετε με το πέρας της εκπαίδευσης θα κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου σε περίπτωση που είστε παρών σε μία καρδιακή ανακοπή ή σε ένα σοβαρό τραυματισμό.
Οι πρώτες βοήθειες και η Βασική Υποστήριξη της Ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης ενός ατόμου, να αντιμετωπίσουν μία σοβαρή αιμορραγία και να διατηρήσουν ανοικτό τον αεραγωγό. Επίσης, θα σας διδάξουν με σύγχρονα μέσα, καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AEΑ). Αυτές οι ενέργειες μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης για ένα βαριά πάσχοντα ή ένα άτομο που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή.
Βάση νομοθεσίας οι εταιρείες πρέπει να έχουν κουτί Πρώτων Βοηθειών για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και μικροτραυματισμών που μπορεί να συμβούν εν ώρα εργασίας. Πρέπει να είναι εφοδιασμένο με γάντια μιας χρήσης, επίδεσμο, αποστειρωμένα επιθέματα (γάζες), τσιρότο και ψαλίδι. Το κουτί θα πρέπει να βρίσκεται σε εμφανή χώρο και εύκολα προσβάσιμο.
Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία, σε κάθε χώρο εργασίας θα πρέπει να υπάρχουν εκπαιδευμένα άτομα στα προγράμματα Πρώτες Βοήθειες στην Εργασία-Επείγοντα Περιστατικά (6 ώρες) ή Πρώτες Βοήθειες στην Εργασία (18 ώρες), καθώς και στη Βασική Υποστήριξη Ζωής και χρήση Αυτόματου εξωτερικού Απινιδωτή (6 ώρες).”
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για την προστασία, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις νομοθεσίες που ακολουθούν.
Τα προγράμματα “Πρώτες Βοήθειες στην Εργασία-Επείγοντα Περιστατικά” και “Πρώτες Βοήθειες στην Εργασία” απορρέουν από τον “Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Πρώτες Βοήθειες) Κανονισμοί του 2009” νόμο και τον “Περί Εγκατάστασης και Χρήσης Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών Νόμος του 2008”.
Πιο κάτω παρουσιάζονται τα κριτήρια όπως έχουν τεθεί από την ΑΝΑΔ και αφορούν τις εταιρείες που επιθυμούν να επιχορηγηθούν από τα σχέδιά της:
(α) Δικαιούχος για συμμετοχή στο Σχέδιο μπορεί να είναι κάθε οντότητα, ανεξαρτήτως του νομικού της καθεστώτος, η οποία είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Εργοδοτών των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και δραστηριοποιείται σε περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.
(β) Ο εργοδότης μπορεί να είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο (δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου) ή κοινοπραξία φυσικών ή/και νομικών προσώπων.
(γ) Ο εργοδότης μπορεί να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή άλλη μη οικονομική δραστηριότητα.
(δ) Ο εργοδότης μπορεί να είναι επιχείρηση αλλά να ασκεί τέτοιες δραστηριότητες οι οποίες δεν νοθεύουν τον ανταγωνισμό σε βαθμό που να επηρεάζονται οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές.
(ε) Ο εργοδότης πρέπει να καταβάλλει το καθορισμένο τέλος στο Ταμείο Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού για τους εργοδοτουμένους του που προτείνει να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα κατάρτισης.
(στ) Ο εργοδότης μπορεί να είναι αυτοτελώς εργαζόμενος και να συμμετάσχει στο Σχέδιο για την κατάρτιση εργοδοτουμένων του, όχι όμως για την προσωπική κατάρτισή του, διότι δεν καταβάλλει τέλος στο Ταμείο Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού για τον εαυτό του.
Όλες οι εταιρείες πρέπει να εγγραφούν στη διαδικτυακή πύλη Ερμής, η οποία παρέχει ηλεκτρονική πρόσβαση στις Υπηρεσίες της ΑΝΑΔ. Η DRC Training Center αναλαμβάνει τη διαδικασία εγγραφής των εταιρειών που θα συνεργαστεί.